Vilken barncykel är bäst?

Det är underbart att kunna ta en cykeltur tillsammans med sitt barn. Först måste ju dock barnet få en barncykel och lära sig att cykla. De flesta barn har åsikter om vilken färg de vill ha på sin barncykel, länge har det varit modernt med starka och gälla färger på barncyklar men nu håller modet på att ändras och många föredrar lite mattare metallfärger. Utöver färg så är det mycket annat att ta hänsyn till och det är du som vuxen som måste ta ditt ansvar och sätta dig in i vilken barncykel som passar just ditt barn och er familj bäst. Det är viktigt att välja en barncykel som är säker för ditt barn och som är utrustad med både fot- och handbroms. 

Storleken på barncykeln spelar roll 

Om det är en aspekt som ni bör lägga lite extra tid på så är det just storleken på barncykeln. Ta med barnet och låt hen prova cykeln i butiken, annars är det omöjligt att avgöra vilken storlek som passar bäst för ditt barn. Barn växer fort och ofta kan man inte använda en barncykel mer än en säsong. Det är viktigt att cykeln inte är för stor och att barnet når ner med båda fötterna i golvet när hen sitter på sadeln. Man ska inte frestas av att försöka köpa en barncykel som kan användas två säsonger eftersom en för stor cykel för ditt barn inte är en säker barncykel. 

Olika typer av bromsar 

Man brukar rekommendera att en barncykel alltid ska ha minst en fotbroms men gärna vara utrustad med en handbroms också för extra säkerhet. Handbromsen måste vara liten i storleken och anpassad efter barnens små händer, annars kommer de inte kunna att använda den. Ofta tar det ett tag innan barnet lär sig att bromsa. De flesta lär sig först att hålla balansen och sedan hur man stannar cykeln. 

Barncykel med eller utan växlar? 

Ett barn som nyss har lärt sig att cykla och inte till fullo än behärskar tekniken bör inte ha några växlar alls. Växlar har en tendens att distrahera barnet och många barn leker gärna med växlarna istället för att lära sig att hålla balansen och att bromsa. När ditt barn känner sig bekväm i sitt cyklande och kan stanna och bromsa utan problem så kan du absolut köpa en barncykel med växlar, det brukar de flesta barn uppskatta och tycka är roligt! 

Hur stor motor bör min elcykel ha?

Hur stor motor bör min elcykel ha?

Som fallet är med alla andra frågor kring elcyklar beror svaret på denna fråga på dina individuella behov och preferenser. Kommer din dagliga pendling till jobbet ta dig bort från vägen och över en bergskulle? Om så är fallet kan du behöva en större och tuffare motor. Vissa kraftfulla motorer gör det möjligt för dig att pendla över berg utan större ansträngning. Faktum är att många människor gör just detta.

Om du å andra sidan har en lite lugnare väg till jobbet kan ditt behov av en större motor vara lite mindre. I grund och botten bör du inte köpa en elcykel som har en motor med en effekt på mindre än 250 watt om du behöver cykla uppför kullar. Om du väger över 100 kg bör din cykel ha en motor med en effekt på åtminstone 350 watt.

En motor på 350 watt lämpar sig väl för de flesta ändamål, och kommer bära även tyngre cyklister uppför branta backar utan större problem, dock inte utan att du trampar. Därefter är tumregeln att ju större motor, desto mer kraft får du. En motor på 500 watt är väldigt kraftfull, en motor på 750 watt än mer kraftfull. Motorer på mer än 1 000 watt är förstås ännu mer kraftfulla, men samtidigt kommer du snart inse att prislappen matchar motorkraften.

Elcyklar med större motorer behöver större batteri

Du bör dock komma ihåg att du även behöver ett större batteri ju större din motor är. En motor på 500 watt behöver därför ett stort batteri. Kombinationen av ett stort batteri och en stor motor kommer resultera i en tung cykel. Du bör även ta hänsyn till att du behöver trampa en del själv ända upp till 750 watt. Det är dock inte dåligt, för om du inte vill trampa och komma i form hade du förmodligen tittat på motorcyklar istället.

Vid en viss punkt spelar inte bara motorns storlek utan även dess konfiguration en avgörande roll. Summa summarum är elcyklar byggda för att ge dig extra kraft, vilket gör att du kommer cykla snabbare på din elcykel än på en vanlig cykel.

Lära sig att vindsurfa

Att vindsurfa är en nervkittlande aktivitet som kombinerar de bästa av segling och surfing. Att bemästra den här sporten är dock inte lätt ­ och för nybörjaren kommer det krävas en hel del envishet och tålamod för att kunna styra brädan dit man vill. För den som går i tankarna om att börja med vindsurfing, kommer här en grundläggande (och något förenklad) steg-för-steg-guide för att ge en överblick över hur det kan se ut.

  1. Sätt brädan i vattnet och led ut den till tillräckligt djupt vatten så att fenan inte slår i botten.
  2. Känn av var vinden går och vänd brädan till nosen står mot vindens riktning.
  3. Klättra nu upp brädan – det behöver inte se elegant ut ännu. Sätt dig på knäna och håll i dig i seglets kropp, men res inte upp seglet än.
  4. Försök nu att ställa dig upp medan du håller i dig i seglet. Gör det här långsamt, och känn av hur brädan ligger i vattnet och vilken balans som krävs. Om du ramlar gör det inget – upprepa processen tills du känner att du har någorlunda koll. Testa att förflytta din tyngdpunkt för att känna hur brädan påverkas i vattnet.
  5. När du kan stå upp på brädan (någorlunda i alla fall), böj dig ner och ta tag i seglets botten för att resa det upp. Försök att inte böja dig ner för mycket – om du känner att ryggen börjar värka böjer du dig för mycket.
  6. Ta nu tag i masten och öva på att känna dig trygg på brädan.
  7. Tänk på din säkerhet och se till att du inte flyter för långt ut, köp och använd dig av en flytväst i början.

Nästa steg i att lära sig vindsurfing krävs mer träning och information än vad som får plats i den här artikeln – men såhär ser det ut när man börjar. Ta gärna lektioner och prata med vindsurfare, samt öva mycket på egen hand för att lära dig mer.

Crossfit-skor

I takt med att träningsformen crossfit har vunnit alltmer popularitet har även utbudet av lämpliga skor för just crossfit ökat markant. Vad är då crossfit och crossfit-skor?
Crossfit är en mycket varierad träningsform som innebär att man tränar alla tänkbara fysiska färdigheter genom att man bl a involverar grenar från ett flertal andra sporter. Man övar till exempel styrkelyft, löpning, rodd, klättring, benövningar och snabba hopp som exempelvis ”box jump” vilket innebär att man hoppar ett jämfota hopp upp på en låda och när man kommit upp ska man stå balanserat och kontrollerat på lådan med höft och knän fullt sträckta.

Crossfit-skor är lätta skor med låg profil och en av skons viktigaste egenskaper är att de har en sula som ger en bra kontakt med underlaget, vilket underlättar när man tränar t ex tunga lyft eller utför tunga benövningar. Många crossfit-skor är främst anpassade för att använda inomhus, även om det går bra att använda dem utomhus också. Skorna passar även bra för cirkelträning och snabba sprintträningssekvenser.

Specialfunktioner för bättre träning

Tanken med crossfit-skor är att de ska vara så pass funktionella att de hjälper dig att prestera ännu bättre under din träning genom sin speciella utformning. Skorna har exempelvis ofta ett lågt häldropp som ger bra kontakt med underlaget vid tunga lyft, samtidigt som de har en bra stötdämpning under trampdynan och under hälen vilket är idealiskt vid löpning och snabba hopp. Skon ska ge god stabilitet och har ofta en förstärkt insida för bättre slitstyrka vid till exempel repklättring.

Översidan av skon ska vara utformad så att den kan andas mycket så att man svettas mindre.  Många av skorna lämpar sig mycket väl även för annan typ av gymträning vilket gör att det är en god investering för dig som gillar att träna mycket. Det finns många olika Reebok skor för just crossfit, anpassade för både dam och herr, och du hittar dem i varje välsorterad sportaffär. Att ha rätt skor vid träning kan underlätta och förbättra upplevelsen från din träning.

Friskvårdsträning

Liksom all annan slags träning så handlar friskvårdsträning om att träna för att må bättre. Träning gör att du mår bättre både fysiskt och psykiskt och genom att ta hand om dig själv och din kropp genom att leva mer hälsosamt så investerar du i dig själv och din framtid.

Träning ger bland mycket annat ett ökat välbefinnande, det ger dig bättre kondition och styrka, det gör att du får ökad stresstålighet och du går ner i vikt. Inte direkt dåliga resultat, eller hur? Att se över sin träning eller brist på den varan är att se över sitt liv och sin hälsostatus. Vill man ha en fungerande kropp som klarar yttre påfrestningar eller vill man vara försvagad på ett sätt som gör att man åldras i förtid?

Att träna behöver inte vara et stort och oöverstigligt berg som man inte vågar närma sig, det kan istället vara någonting nytt och spännande som man ser till att få in i sitt liv. Alla har tid att träna och alla borde ta hand om sig själva för ökad hälsa. Det kan dock vara svårt att börja träna om man inte är van- Idag finns det mycket hjälp att få både av det slag som man kan läsa sig till på egen hand och den sortens hjälp som man kan få av proffs på gymmet eller liknande platser.

Viktigt tema

Idag är friskvård ett vanligt förekommande tema på många företag och man kan få gratis gymkort om man har tur att vara anställd på ett företag eller inom en kommun som delar ut det till sina anställda. Att ta vara på den möjligheten borde såklart vara en självklarhet, men det handlar mycket om vanor och att bryta gamla mönster. Detta är inte det lättaste att göra på egen hand, så det är bra att hjälp om man verkligen vill ändra om sin livsstil.