Det är underbart att kunna ta en cykeltur tillsammans med sitt barn. Först måste ju dock barnet få en barncykel och lära sig att cykla. De flesta barn har åsikter om vilken färg de vill ha på sin barncykel, länge har det varit modernt med starka och gälla färger på barncyklar men nu håller modet på att ändras och många föredrar lite mattare metallfärger. Utöver färg så är det mycket annat att ta hänsyn till och det är du som vuxen som måste ta ditt ansvar och sätta dig in i vilken barncykel som passar just ditt barn och er familj bäst. Det är viktigt att välja en barncykel som är säker för ditt barn och som är utrustad med både fot- och handbroms. 

Storleken på barncykeln spelar roll 

Om det är en aspekt som ni bör lägga lite extra tid på så är det just storleken på barncykeln. Ta med barnet och låt hen prova cykeln i butiken, annars är det omöjligt att avgöra vilken storlek som passar bäst för ditt barn. Barn växer fort och ofta kan man inte använda en barncykel mer än en säsong. Det är viktigt att cykeln inte är för stor och att barnet når ner med båda fötterna i golvet när hen sitter på sadeln. Man ska inte frestas av att försöka köpa en barncykel som kan användas två säsonger eftersom en för stor cykel för ditt barn inte är en säker barncykel. 

Olika typer av bromsar 

Man brukar rekommendera att en barncykel alltid ska ha minst en fotbroms men gärna vara utrustad med en handbroms också för extra säkerhet. Handbromsen måste vara liten i storleken och anpassad efter barnens små händer, annars kommer de inte kunna att använda den. Ofta tar det ett tag innan barnet lär sig att bromsa. De flesta lär sig först att hålla balansen och sedan hur man stannar cykeln. 

Barncykel med eller utan växlar? 

Ett barn som nyss har lärt sig att cykla och inte till fullo än behärskar tekniken bör inte ha några växlar alls. Växlar har en tendens att distrahera barnet och många barn leker gärna med växlarna istället för att lära sig att hålla balansen och att bromsa. När ditt barn känner sig bekväm i sitt cyklande och kan stanna och bromsa utan problem så kan du absolut köpa en barncykel med växlar, det brukar de flesta barn uppskatta och tycka är roligt! 

Vilken barncykel är bäst?