Hur stor motor bör min elcykel ha?

Som fallet är med alla andra frågor kring elcyklar beror svaret på denna fråga på dina individuella behov och preferenser. Kommer din dagliga pendling till jobbet ta dig bort från vägen och över en bergskulle? Om så är fallet kan du behöva en större och tuffare motor. Vissa kraftfulla motorer gör det möjligt för dig att pendla över berg utan större ansträngning. Faktum är att många människor gör just detta.

Om du å andra sidan har en lite lugnare väg till jobbet kan ditt behov av en större motor vara lite mindre. I grund och botten bör du inte köpa en elcykel som har en motor med en effekt på mindre än 250 watt om du behöver cykla uppför kullar. Om du väger över 100 kg bör din cykel ha en motor med en effekt på åtminstone 350 watt.

En motor på 350 watt lämpar sig väl för de flesta ändamål, och kommer bära även tyngre cyklister uppför branta backar utan större problem, dock inte utan att du trampar. Därefter är tumregeln att ju större motor, desto mer kraft får du. En motor på 500 watt är väldigt kraftfull, en motor på 750 watt än mer kraftfull. Motorer på mer än 1 000 watt är förstås ännu mer kraftfulla, men samtidigt kommer du snart inse att prislappen matchar motorkraften.

Elcyklar med större motorer behöver större batteri

Du bör dock komma ihåg att du även behöver ett större batteri ju större din motor är. En motor på 500 watt behöver därför ett stort batteri. Kombinationen av ett stort batteri och en stor motor kommer resultera i en tung cykel. Du bör även ta hänsyn till att du behöver trampa en del själv ända upp till 750 watt. Det är dock inte dåligt, för om du inte vill trampa och komma i form hade du förmodligen tittat på motorcyklar istället.

Vid en viss punkt spelar inte bara motorns storlek utan även dess konfiguration en avgörande roll. Summa summarum är elcyklar byggda för att ge dig extra kraft, vilket gör att du kommer cykla snabbare på din elcykel än på en vanlig cykel.

Hur stor motor bör min elcykel ha?