Att vindsurfa är en nervkittlande aktivitet som kombinerar de bästa av segling och surfing. Att bemästra den här sporten är dock inte lätt ­ och för nybörjaren kommer det krävas en hel del envishet och tålamod för att kunna styra brädan dit man vill. För den som går i tankarna om att börja med vindsurfing, kommer här en grundläggande (och något förenklad) steg-för-steg-guide för att ge en överblick över hur det kan se ut.

  1. Sätt brädan i vattnet och led ut den till tillräckligt djupt vatten så att fenan inte slår i botten.
  2. Känn av var vinden går och vänd brädan till nosen står mot vindens riktning.
  3. Klättra nu upp brädan – det behöver inte se elegant ut ännu. Sätt dig på knäna och håll i dig i seglets kropp, men res inte upp seglet än.
  4. Försök nu att ställa dig upp medan du håller i dig i seglet. Gör det här långsamt, och känn av hur brädan ligger i vattnet och vilken balans som krävs. Om du ramlar gör det inget – upprepa processen tills du känner att du har någorlunda koll. Testa att förflytta din tyngdpunkt för att känna hur brädan påverkas i vattnet.
  5. När du kan stå upp på brädan (någorlunda i alla fall), böj dig ner och ta tag i seglets botten för att resa det upp. Försök att inte böja dig ner för mycket – om du känner att ryggen börjar värka böjer du dig för mycket.
  6. Ta nu tag i masten och öva på att känna dig trygg på brädan.
  7. Tänk på din säkerhet och se till att du inte flyter för långt ut, köp och använd dig av en flytväst i början.

Nästa steg i att lära sig vindsurfing krävs mer träning och information än vad som får plats i den här artikeln – men såhär ser det ut när man börjar. Ta gärna lektioner och prata med vindsurfare, samt öva mycket på egen hand för att lära dig mer.

Lära sig att vindsurfa
Märkt på: